Publicerad: 2024-09-27
Lästid: 10 min
En kassaflödesanalys visar förändringar i ett företags likviditet under en given tidsram.
Vad är kassaflödesanalys?
Kassaflödesanalys (ofta förkortat CFA) är en integrerad del av finansiell rapportering för företag. Den här rapporten visar information om betalningar och utbetalningar inom en organisation samt ger information om dess kontanter och kontantekvivalenter under en överenskommen tidsram.
Kassaflödesanalys ger en korrekt bild av alla företags ekonomi genom att kartlägga in- och utflöden av pengar. Genom att kartlägga denna information i detalj avslöjar den deras styrka som en enhet för att möta framtida möjligheter och hot. Lyxfallan budgettabeller tjänar denna analysfunktion.
3 delar av Kassaflödesanalys
Det finns tre komponenter i kassaflödesanalysen.
Kassaflöde från den löpande verksamheten
Rörelseaktiviteter och avskrivningsjusteringar kombineras till en analys av en organisations kassaflöden och resultat. CFCO rapporterar företagets primära intäktskällor såsom försäljning, lagerhantering, kundfordringar skulder kortfristiga skuldjusteringar gjorda som en redovisning av kostnader relaterade till avskrivningskostnader (CFOCA).
Kassaflöde från investeringsverksamhet
Det här avsnittet undersöker ditt företags investeringar. Här hittar du information om köp och försäljning av anläggningstillgångar samt långsiktiga investeringar; uppkomna utgifter och intjänade intäkter till följd av detta.
Kassaflöde från finansieringsverksamhet
Detta avsnitt ger en översikt över ett företags aktiviteter som påverkar eget kapital och skulder såsom nyemissioner, lån, amorteringar och utdelningar.
Vilka företag måste lämna in en kassaflödesanalys?
Enligt årsredovisningslagen (1995:1554) är större företag enligt lag skyldiga att inkludera en kassaflödesanalys som en del av sina årsredovisningar.
Vad som utgör ett större företag definieras i årsredovisningslagen: det omfattar företag ”vars aktier, teckningsoptioner eller skuldebrev är upptagna till handel på någon reglerad marknad eller motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet”. Också anses vara större är om en arbetsgivare uppfyller kriterier som:
- Antalet anställda
- Under de senaste två räkenskapsåren har det genomsnittliga antalet anställda i vår verksamhet varit mer än 50.
- Totala tillgångar översteg 40 miljoner SEK för båda åren; nettoomsättningen översteg 10 miljoner kronor för båda.
- Sedan 2014 har vår redovisade nettoomsättning överstigit 80 miljoner kronor varje räkenskapsår.
Eftersom börsbolag betraktas som större enheter måste deras årsredovisning alltid innehålla en kassaflödesanalys.
- En balansräkning
- Resultaträkning
- Anteckningar och
- En administrativ rapport
Vad är syftet med kassaflödesanalys?
Syftet med en kassaflödesanalys är att illustrera förändringar i ett företags likvida tillgångar över tid, vilket gör detta verktyg både internt användbart och externt relevant för det aktuella företagets intressenter.
Internt kan kassaflödesanalys hjälpa ett företag att öka kontrollen över kassaflöden inom det, samtidigt som externa intressenter som långivare eller investerare får en djupare inblick i dess föränderliga ekonomi, framtida lönsamhet och förmåga att betala tillbaka skulder.
Kassaflödesanalys kan också ge användbara jämförelser mellan företag. Dessutom kan denna teknik också uppskatta förväntade framtida kassaflöden inom ett företag.
Små företag behöver inte juridiskt tillhandahålla kassaflödesanalyser; Men att göra det är fortfarande ett ovärderligt sätt att förstå och förbättra ett företags ekonomiska hälsa!
Kassaflödesanalys kallas även för en finansieringsanalys ibland
Kassaflödesanalys (ofta även kallad finansieringsanalys) och kassaflödesanalys är två namn för samma analys, men sedan 2014 års lagändring har ”kassaflödesanalys” blivit det föredragna begreppet och kommer därför nu att förekomma i årsredovisningen. Det Fungerar istället för finansieringsanalys.
Mall för kassaflödesanalys
En kassaflödesanalysmall hjälper företag att analysera kvitton och betalningar inom tre verksamhetskategorier.
- Pågående verksamhet
- Investeringsverksamhet
- Finansieringsverksamhet
Denna analys resulterar i ditt företags kassaflöde eller ”fritt kassaflöde”.
Fritt kassaflöde
En kassaflödesanalysmall hjälper företag att analysera kvitton och betalningar inom tre verksamhetskategorier.
FCF = Operativt kassaflöde – investeringskostnader
OCF mäts genom pågående verksamhet.
Vanliga frågor om kassaflödesanalys
En kassaflödesanalys (CFS) är en finansiell rapport som sammanfattar kassaflöden och utflöden över en överenskommen tid, inklusive drift-, investerings- och finansieringsaktiviteter för en organisation över tid.
Nej. Kassaflöde avser förflyttning av kontanter in i och ut ur ett företag medan likviditet mäter dess förmåga att möta kortfristiga skulder.
Kassaflöde mäter effektiviteten med vilken företag genererar och använder medel för att upprätthålla verksamheten, investera i projekt, finansiera aktiviteter och täcka eventuella nödvändiga skulder.
För att tolka en kassaflödesanalys effektivt, utvärdera kassaflöden som genereras från ditt företags drifts-, investerings- och finansieringsaktiviteter som en del av en utvärdering av den finansiella hälsan, effektiviteten och likviditeten i dess verksamhet, med positivt kassaflöde som en indikation på kärnan. affärsstyrka.
Personliga reflektioner & samanfattning
Som erfaren redovisningskonsult vill jag dela några reflektioner om kassaflödesanalyser. Många företag, särskilt mindre och medelstora, underskattar dess värde och fokuserar för mycket på resultaträkningen, vilket ger en ofullständig bild. Jag har sett företag med bokförd vinst drabbas av likviditetsbrist på grund av bristande kassaflödeskontroll. Att förstå när pengar kommer och går är avgörande. En bra analys varnar tidigt för problem och möjliggör proaktivt agerande, som omförhandling av villkor eller justering av investeringar. Analysen är även viktig för externa intressenter som banker och investerare, då den inger förtroende. Jag uppmuntrar alla företag att prioritera kassaflödesanalyser – en lönsam investering.
Per-Olof Lodin
auktoriserad redovisningskonsult
Hej, jag heter Per-Olof Lodin och är auktoriserad redovisningskonsult och arbetar på ecobook.se. Jag har skrivit detta blogginlägg. Hör gärna av dig om du behöver hjälp med kassaflödesanalys.
Ta en gratis offert på 2 minuter & testa själv
När du väljer oss för redovisningsbyrå garanterar vi att vi sänker dina kostnader. Vi ger dig en gratis offert. Och du, självklart har vi inga uppsägningstider eller bindningstider. Låter det för bra för att vara sant? Fyll i vår formulär på 2 minuter och ta en förutsättningslös offert redan idag!
Steg 1 av 2. Få en prisuppskattning
Du är några klick från en kravlös offert. Priset spel faktiskt roll! – Ta reda på ditt pris här. Vi återkopplar meden offert till angiven e-post. Om du inte har ett företagsnamn än skriver du ditt tilltänkta företagsnamn.
Steg 1 av 2. Alla offerter är kostnadsfria. Ecobook förbehåller sig rätten att avböja otillförlitliga bokföringsuppdrag utan motivering.
Liknande inlägg
Din lokala redovisningsexpert i hela Sverige
En bättre redovisningsbyrå som hjälper dig och ditt företag. Oavsett var du befinner dig. Förutom att alla våra redovisningskonsulter är auktoriserade så får du en personlig kontakt som förstår ditt företag oavsett var i Sverige du bedriver ditt företag
Redovisningsexperter i Sverige För ditt företag
Hos oss är kundrelationen i fokus. Välj din stad i listan nedan för mer information. Du kan också boka ett kostnadsfritt möte redan idag för att se över hur våra redovisningsexperter kan hjälpa dig!